Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Taal telt. Inspiratiedag voor basisscholen met praktijkvoorbeelden uit vier prioritaire nascholingsprojecten over taalintegratietrajecten.

6 mei van 09:00 - 15:30

Hoe kan je als leerkracht in een basisschool de taalvaardigheden van alle leerlingen stimuleren met volop aandacht voor leerlingen met nood aan taalsteun? Hoe kan je samen met je collega’s een gelijkgerichte aanpak ontwikkelen? Wil je daarbij inspiratie krijgen uit ervaringen van andere scholen in het opzetten van taalintegratietrajecten? Schrijf je in voor deze inspiratiedag.

Sinds het schooljaar 2021-2022 worden alle leerlingen in het gewoon basisonderwijs bij het begin van hun leerplicht gescreend op hun kennis van de onderwijstaal. Dit gebeurt in alle scholen met de KOALA-screening. Voor leerlingen waarvan de KOALA-screening aangeeft dat de beheersing van de onderwijstaal onvoldoende is, moet de school een taalintegratietraject organiseren (een taalbad of volwaardig alternatief).

De overheid nam verschillende initiatieven om scholen daarbij te ondersteunen. Een eerste initiatief was de ontwikkeling van een ‘Praktijkgids voor taalondersteuning in kleuter-, lager en secundair onderwijs’. Daarnaast financierde de Vlaamse overheid prioritaire nascholingsprojecten voor schoolteams die gedurende twee jaar  taalintegratietrajecten opzetten volgens inzichten beschreven in de praktijkgids. Vier nascholingsprojecten ondersteunen scholen – en leerkrachten in het bijzonder – zowel op inhoudelijk als procesmatig vlak om de inzichten verder te verspreiden en te implementeren. Een derde belangrijk initiatief is het evidence-informed onderzoek ‘Les in lezen’ dat resulteerde in een handige inspiratiegids met concrete tips voor in de klas.

Op deze inspiratiedag:

* reiken we de belangrijkste bouwstenen aan uit de praktijkgids voor taalondersteuning;

* kan je je laten inspireren door praktijkvoorbeelden uit de vier lopende prioritaire nascholingsprojecten die elk op een aspect van hun traject inzoomen.

De doelgroep van deze inspiratiedag zijn kleuterleerkrachten, leerkrachten lager onderwijs, schoolleiders basisonderwijs maar ook pedagogische begeleidingsdiensten en lerarenopleidingen. Collectief deelnemen met collega’s van eenzelfde schoolteam kan een meerwaarde zijn.

De inspiratiedag wordt georganiseerd door het Departement Onderwijs en Vorming en de vier prioritaire nascholingsorganisaties (m.n. Arteveldehogeschool, CTO/Schoolmakers, CNO en Odisee/AP).

De plenaire sessies worden verzorgd door prof. dr. Jordi Castelyn van de Universiteit Antwerpen die promotor is van de praktijkgids en door dr. Lieve Van Severen van Odisee.

Gegevens

Datum:
6 mei
Tijd:
09:00 - 15:30
bezoek website

Organisator

Onderwijs Vlaanderen

Locatie

Hendrik Consciencegebouw
Koning Albert II-laan 15
1210 Brussel, België
+ Google Maps